با تلاش کارشناسان اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بجستان دست نگاشته های تاریخی فضای داخلی مسجد جامع بجستان شناسایی و مستندسازی شد.
مسئول این نمایندگی پس از اعلام خبر فوق افزود: مسجد جامع بجستان از جمله ابنیه تاریخی – مذهبی استان و شهرستان بجستان به شمار می رود که بنیان آن متعلق به عصر شاهرخ تیموری بوده و برطبق کتیبه آن در سال 828 ه . ق ساخته شده است.
مهدی ذوالفقاری گفت: به لحاظ ساختار معماری این بنا دارای دو ایوان بر طرفین صحن و در انتهای ایوان قبله محراب مقرنس کاری دیده می شود. همچنین در ضلع غربی مسجد شبستانی ستوندار ایجاد شده است.
وی یادآور شد؛ از آنجا که همواره مساجد جامع در طول قرون مامن و پایگاه اجتماعی- مذهبی و مورد توجه عموم مردم و همچنین حکومت وقت بوده است، با توجه به نگرش ها و اعتقادات و باورهای قدیمی این امر سبب گردیده تا اشخاص با یادگارنویسی و نقر عبارات گوناگون ، این آثار را در فضای داخلی اتاق واقع در گوشه جنوب شرقی مسجد به ثبت برسانند.
ذوالفقاری خاطرنشان کرد اگر چه دیوارنویسی بر روی بناهای تاریخی در حال حاضر نوعی وندالیسم و تخریب آثار تاریخی محسوب می گردد، اما از آنجا که در گذشته چنین قوانین بازدارنده وجود نداشته برخی از این دست نگاشته ها به لحاظ خط و نگارش و همچنین عبارات دارای ارزش می باشند.
این مقام مسئول گفت: مستندسازی این دست نگاشته ها منجر به شناسایی 140 نوشته و تصویر شد که مضمون بخشی از آنها خاطرات، افسوس از گذشت زمان ، عبادت خدا ، روایات ، احادیث و آیات قرآنی است که بیشتر نقر گردیده و قسمتی از آن با مرکب مشکی و قهوه ای و ذغال بر دیوار با خط نسخ، ثلث و نستعلیق نقش و نوشته شده است.
وی در پایان گفت بخشی از این عبارات شامل دعای ناد علی، یا ا...، الهم اغفر ، توکلت علی ا...، و ...می باشد که قدیمی ترین تاریخ شناسایی شده بر روی آنها 1267 شمسی می باشد و قسمتی از آنها در قاب های تزئینی شلجمی، سروی و برگی قرار گرفته است.